COMUNICAT15   aprilie  2016

Ungheni

 UN EVENIMENT REGIONAL DE SUCCES ÎN ORAȘUL UNGHENI –

  ZILELE ENERGIEI / SPRING ENERGY DAYS_ PRIMĂVARA 2016        

 

Zilele Energiei/ Spring Energy Days  prevăzute de Proiectul Energie Regenerabilă și Eficiență Energetică pentru Clădirile Publice / Renewables and Energy Efficiency for Public Buildings/REEPB, finanțat prin programul SUDeP al Uniunii Europene, au fost marcate  în orașul Ungheni pe 14-15 aprilie 2016.

Zilele Energiei/Spring Energy Days au debutat cu Festivalul concurs de muzică clasică, ușoară și populară,  care s-a  desfășurat pe 14 aprilie 2016 în Sala Mare a Palatului Culturii, în prezența a peste 700 de spectatori.  Deosebit de spectaculoasă a fost deschiderea festivă a evenimentulu cu parada costumelor eco,  susținută de 24 fetițe și băieței de la grădinițele de copii „Steluța” ( directoare Lucia Gavriliuc), „ Andrieș” ( directoare Maria Luca), „ Guguță” ( directoare Emilia Cucuruzac),  și „ Tereza Sobolevschi”    ( directoare Claudia Sârbu). Scopul acestui festival concert a fost să informeze și să sensibilizeze publicul larg privind necesitatea economisirii surselor de energie, de cunoaștere  și valorificare a surselor regenerabile de energie. În program  au evoluat 155  de elevi ai Școlii muzicale, liceelor teoretice,  membrii ansamblurilor muzicale ale Palatului Culturii și Centrului de creație a copiilor. În cadrul festivalului au fost enunțate motto-ul Zilelor Energiei: Energia  înseamnă  viitorul  nostru!  Alege să  fii  eco!,  precum și citate, slogane cu îndemnurile „ Consumați responsabil energia electrică!   Generațiile viitoare au nevoie de energie! Să  ținem  minte : păstrăm  resursele energetice, salvăm planeta! Energia verde – speranța de viață a planetei!  Povestea terrei trebuie sa continue!”. Festivalul s-a încheiat cu înmânarea diplomelor de gradul I,II și III și premiilor  câștigătorilor concursului.

Pe 15 aprilie 2016, la  Centrul de Informare pentru Cetățeni din cadrul Primăriei orașului Ungheni, a  avut  loc Conferința „ Sursele de energie regenerabilă – șansa unui viitor mai sigur”.  Scopul conferinței a fost  să informeze și să conștientizeze importanța eficientizării energetice atât cei 45 de participanți, reprezentanți ai autorităților publice locale, instituțiilor publice și academice, ONG-urilor, cât și publicul larg  privind avantajele utilizării surselor de energie regenerabilă și promovarea proiectelor de succes în utilizarea energiei regenerabile din orașul Ungheni.

La conferință au participat în calitate de invitați speciali Alexandre DARRAS, Atașat, Manager Proiect/ Delegația UE în Moldova, Petru LANGA, Viceprimarul orașului Ungheni și  Petru GHERASIMOV, vicepreședinte al raionului Ungheni. Victor COTRUȚA, managerul  Proiectului „ Energie și Biomasa” a vorbit cu lux de amănunte despre dezvoltarea energiei regenerabile în Republica Moldova și astfel a  provocat publicul la discuții. Foarte actuale s-au dovedit a fi prezentările privind dezvoltarea eficientei energetice  în Republica Moldova și  tehnologiile moderne de eficiență energetică pe baza electronicii de putere, făcute de  Natalia TIMOFTE, cercetător stiintific, laboratorul de eficienta energetică și Valentin OLEȘCIUC, doctor habilitat de la Institutul de Energetică, Academia de Științe a Moldovei IE ASM. O surpriză a evenimentului a constituit-o salutul echipei de voluntari, participanți la Flash-mobul de promovare a eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă în spațiul public/ Scuarul Grigore Vieru și Piața Independenței.

Cu mult interes  au fost  urmărite  pe ecran  Planul de Acțiuni pentru Energie Durabilă (PAED) al orașului Ungheni 2014 – 2020  și  proiectele  realizate în perioada 2010-2016,  aduse  în atenția participanților  de Liliana TINCU, specialist  pe  probleme  investiționale  la  Primăria orașului Ungheni.  Conferința s-a încheiat cu  activitățile și rezultatele  înregistrate în cadrul progresului  Proiectului „Energie Renovabilă și Eficiență Energetică pentru Clădirile Publice”, prezentate de Svetlana CHESARI, Manager Proiect „Energie Renovabilă și Eficiență Energetică pentru Clădirile Publice” și concluziile participanților.

În aceeași zi,  în Holul Primăriei s-au desfășurat  și Concursurile  – expoziții „ Copiii și tinerii din orașul Ungheni – promotorii energiei regenerabile”, unde au participat  8 Grupuri de inițiativă ale copiilor și tinerilor din școala profesională, licee și colegii, cu 22 idei de proiecte și expoziții foarte atractive  cu articole  hand-made din materiale reciclabile  ale instituțiilor  preșcolare din orașul Ungheni. În calitate de invitați au fost reprezentanți ai autorităților publice locale nivel I și II, institutiilor  publice și private , ONG-urilor și mass media.

Cele mai deosebite și inovative  3  idei de proiecte au fost  premiate cu diplome și bani: „ EcoSun”/LT  „ V.Alecsandri” ( I)/, „ Reducerea degradării mediului prin aplicarea surselor alternative de energie” ( II)/Colegiul agroindustrial  și  „ Energia hidraulică – un pas spre un viitor ecologic!” ( III)/. Tot aici a fost vernisată și o  expoziție cu  aceeași tematică a  elevilor  Școlii de arte plastice (25 de desene). Învingătoare  au  fost desemnate liucrările elevilor Valeria Corolevschi ( I), Mariana Rusu ( II) și Cristina Boicu( III), care au  primit diplome și cadouri.

comunicat2