Pe 26 iulie 2017, în incinta Parcului central din municipiul Ungheni, a fost lansat Proiectul „Cultura schimbă orașul și comunitatea – Tabăra de Sculptură Ungheni – 555 de ani”, cofinanțat de Fundația Comunitară Ungheni și implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională.

La evenimentul de deschidere oficială a Taberei de Sculptură, Ediția „Ungheni – 555 de ani” au participat reprezentanți ai Primăriei municipiului Ungheni, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor educaționale și de cultură,  ziarului regional „Expresul” și ziarului „Unghiul”.

La „Tabăra de Sculptură Ungheni – 555 de ani” s-au înscris 13 sculptori/artiști plastici: Ion ZDERCIUC/ originar din municipiul Ungheni, Valentin VÂRTOSU, Nicolae NIȚĂ, Ioan GRECU, Victor MACOVEI, Mihai DAMIAN, Ruslan TIHONCIUC (Chișinău, Republica Moldova); Dumitru VERDIANU/ originar din municipiul Ungheni (Viena, Austria), Nicolae Ovidiu POPA (București, România), Vladlen BABCINEȚCHI (Iași, România), Roman RUCHKIN (Sankt-Petersburg, Rusia), Parascovia POPA DUNAI, originară din Republica Moldova (Irlanda), Eugen STERPU, originar din Republica Moldova (Tallin, Estonia).Tematica abordată de artiștii plastici la această ediție jubiliară este deosebit de amplă, în mod special va fi dedicată culturii, literaturii și istoriei neamului nostru.

Cu o zi înainte de acest eveniment oficial, a avut loc o ședință de lucru a autorităților publice locale și sculptorilor înscriși la „Tabăra de Sculptură Ungheni – 555 de ani”, unde au fost prezentate, analizate minuțios și  agreate toate schițele, machetele și sculpturile în miniatură.

În cadrul Proiectului „Cultura schimbă orașul și comunitatea – Tabăra de Sculptură Ungheni – 555 de ani”, copiii de la grădinițele din oraș vor  efectua excursii cognitive în atelierul provizoriu al sculptorilor aflat în Parcul central, iar elevii Școlii de Arte Plastice din municipiul Ungheni vor participa la masterclass-urile date de sculptori unde, sub îndrumarea maieștrilor, vor putea să-și dezvolte abilitățile cioplitului în piatră.

Durata „Taberei de sculptură Ungheni – 555 de ani” este de 3 săptămâni, iar sculpturile în piatră de Cosăuți și travertin vor fi inaugurate în Parcul central chiar în ajunul Zilelor municipiului Ungheni, încât prin ineditul lor să sublinieze identitatea locală, să dea mai multă culoare spirituală acestui spațiu verde, or să poată fi admirate și de oaspeții care vor veni  cu acest prilej în orașul nostru.

La evenimentul de deschidere oficială a  „Taberei de sculptură Ungheni – 555 de ani”, îmbrăcați în strae naționale, cu dansuri și cântece de voie bună, copiii de la Grădinița „Guguță” au încântat inimile participanților, fiind acolo o atmosferă de sărbătoare care se va păstra foarte mult timp în inimile tuturor.

Vedeți mai jos o galerie foto de la evenimentul de lansarea proiectului „Cultura schimbă orașul și comunitatea – Tabăra de Sculptură Ungheni – 555 de ani” și de la ședința de lucru.

Pentru mai multe informații, telefon de contact: 236 2 53 09