23 octombrie 2017, Ungheni

În a doua decadă a lunii octombrie 2017 s-au desfășurat audierile publice  cu privire la  domeniile prioritare de dezvoltare, execuția  bugetelor școlilor pentru anii 2015-2017 și  proiectele de  buget  pe anul 2018 în instituțiile de învâțământ beneficiare ale  Proiectului „Școala Mea”,  finanțat de Banca Mondială și implementat  de Centrul Analitic Independent „Expert – Grup”,  în parteneriat cu autoritățile publice locale de nivel I și II,  Direcția Educație Ungheni, Direcția de învățământ Nisporeni  și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă.

La audierile publice  organizate în școlile beneficiare ale  Proiectului „Școala Mea” din anul 2017/LT „Prometeu” din satul Grozești, raionul Nisporeni, Gimnaziul „Elada” din satul Măcărești, Gimnaziile din satele Florițoaia Nouă și Costuleni, raionul Ungheni/,  au participat 401 persoane/ managerii școlilor, cadrele didactice, părinții, elevii, directorii școlilor din localitățile limitrofe, reprezentanții mediului de afaceri, societății civile, autorităților publice locale de nivel I și II, Direcțiilor Educație din raioanele Ungheni și Nisporeni.

Fiecare școală  în parte a înregistrat  o participare activă a reprezentanţilor comunităţii la  audierile publice a bugetelor şcolilor: au participat 401 de reprezentanţi ai administrației școlilor, cadrelor didactice, elevilor, părinților, mediului privat, societății civile și autorităților publice locale printre care Ludmila GUZUN/ Președinta raionului Ungheni, Alexandra LUNGU/Director  adjunct  Direcția Învățământ, Tineret și Sport  Nisporeni, Vera LAZĂR/ Șefă Direcția Finanțe Consiliului raional Nisporeni, Silvia CRÂȘMARU și Sorin GURĂU/  primarii  satelor Grozești și Costuleni, Iacob PÂNTEA și Serghei MĂRGĂRINT, primarii  comunelor  Măcărești și Florițoaia Veche.

În cadrul audierilor publice, participanții  s-au familiarizat cu prioritățile de dezvoltare a școlilor pentru următorii 3-5 ani și  au luat cunoștință de execuția  bugetelor  școlilor pentru anii  2015-2017. Eleviii, părinții  și  cadrele didactice au făcut un șir de propuneri la proiectele de bugete pentru anul 2018 care, în majoritate, vizează dezvoltarea bazei tehnico-materiale și didactice a școlilor: reparația anexelor, sistemelor de încălzire și canalizare, claselor de studii, construcția, renovarea și amenajarea unor încăperi adiționale necesare pentru activitățile extrașcolare și de sport, dotarea cabinetelor pe discipline cu echipamente și materiale didactice corespunzătoare (chimie, biologie, informatică), achiziționarea televizoarelor, tablelor interactive, fondurilor de carte. În același timp, participanții au  făcut diverse propuneri și  recomandări specifice  nevoilor  proprii  fiecărei școli în parte care nu necesită foarte multe resurse financiare.

Participanții la audierea publică de la Liceul Teoretic  „Prometeu” au propus achiziționarea unui xerox de o capacitate mai mare,  îmbunătățirea graficului transportului public la care să aibă acces elevii din localitățile limitrofe sau asigurarea cu transport școlar suplimentar, introducerea programei de orientare a elevilor în cariera profesională, planificarea măsurilor de motivare a elevilor cu înalte reușite la învățătură și a cadrelor didactice îndrumătoare, încheierea acordurilor de parteneriat școală- autorități publice locale-comunitate, o zi din săptămână dedicată părinților ca aceștia să poată fi pregătiți să participe în educația copiilor.

Aplicarea unui program de educație pentru comunitate, alimentarea elevilor din clasele V-IX, conectarea la internet,  construcția unei săli de sport – acestea  sunt câteva dintre  recomandările  făcute  în numele participanților (elevi, părinți, profesori) la audierea publică  a bugetului Gimnaziului „Elada” din satul Măcărești din  18 octombrie 2017.

Printre  propunerile celor 101 participanți la audierea publică a bugetului Gimnaziului Florițoaia Nouă/comuna Florițoaia Veche din 19 octombrie 2017, care să contribuie la soluționarea celor mai arzătoare probleme, se numără achiziționarea costumelor naționale pentru elevi,  renovarea terenului sportiv, amenajarea sălii de festivități și a unui parc în curtea școlii.

La audierea publică  a bugetului Gimnaziului Costuleni, în numele a 135 de participanții,vorbitorii au relatat despre problemeleidentificate de infrastructură, dotări cu echipamente și mobilier, au  propus administrației școlii să  includă  în bugetul  pentru anul 2018 următoarele activități pe care le consideră prioritare : reparația și consolidarea temeliei blocului de studii,instalarea camerelor video pentru supravegherea și siguranța elevilor, dotarea sălilor de clasă cu vestiare, reparația sistemelor termic și  sanitar din școală, achiziționarea literaturii beletristice.

După  consultările desfășurarea în cadrul audierilor publice, comitetele organizatorice din școli  s-au convocat în ședințe, au  analizat toate propunerile și recomandările participanților și le-au  prioritizat pentru a fi incluse în proiectele de bugete  pe anul 2018.

Proiectul „Școala Mea” cu Sloganul Implicarea începe aici este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă din orașul Ungheni, partener regional.  Misiunea proiectului este abilitarea cetățenilor să se informeze despre bugetul și performanța școlii lor și să se implice în crearea unor școli mai eficiente, mai transparente și mai bune. În cadrul acestui proiect sunt  propuse câteva instrumente de responsabilizare socială a autorităților publice locale, managerilor instituțiilor educaționale, cadrelor didactice, părinților și elevilor privind participarea activă la identificarea și prioritizarea problemelor și soluțiilor  prin care pot contribui substanțial  la  eficientizarea bugetelor școlilor și  realizarea unui proces educațional de calitate.

O galerie foto de la  acest eveniment o gasiți mai jos

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Director executiv CRDD/Partener regional proiect

Telefon: ( 236) 23668; 25309; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com

Audiere Publică Liceul Teoretic „Prometeu”, s. Grozești, r. Nisporeni (17 octombrie 2017)